CONFLICTE D'INTERÈS

(AVALUADORS/ES EXTERNS/ES I MEMBRES DEL TRIBUNAL)

Definició del conflicte d'interès 

El conflicte d’interès es defineix com una situació en què els interessos personals o familiars d’una persona poden influir o semblar influir en les decisions que aquesta persona pren en l’exercici de les seves responsabilitats. Aquest tipus de conflicte pot comprometre l’objectivitat, la imparcialitat o la integritat de les accions de la persona involucrada, disminuint la confiança en a seva capacitat per prendre decisions de forma justa i ètica. 

La gestió adequada dels conflictes d’interès és cabdal per a garantir la transparència, l’equitat i la confiança en diferents àrees, com la recerca, l’administració pública, l’àmbit empresarial i altres activitats en les quals les decisions poden afectar a tercers o a l’interès públic.  

Conflicte d’interès en la selecció d’avaluadors i membres del tribunal

Per a garantir la imparcialitat i l’objectivitat en l’avaluació de les tesis doctorals, és fonamental evitar conflictes d’interès en la selecció d’avaluadors/es externs/es i membres del tribunal.  

En primer lloc, els directors i directores de tesi hauran de realitzar una proposta d'avaluadors/es externs/es i membres del tribunal, vetllant per a què no existeixi cap conflicte d’interès. 

En segon lloc, les comissions acadèmiques hauran d’avaluar la idoneïtat dels avaluadors/es externs/es i membres del tribunal. Si les comissions detecten un possible conflicte d’interès amb el doctorand/a i/o els directors/es de tesi, no admetran la proposta i sol·licitaran als directors/es de la tesi que en presentin una de nova, reservant-se el dret d’establir elles mateixes uns nous avaluadors/es externs/es i membres del tribunal.

En tercer lloc, la responsabilitat i l’obligació de declarar si existeix un conflicte d’interès amb el doctorand/a i/o els directors/es de tesi, recau sobre els avaluadors/es externs/es i els membres del tribunal. En el supòsit que tinguin algun conflicte d’interès, hauran de rebutjar la seva participació en l’avaluació de la tesi doctoral, ja sigui com avaluadors/es externs/es o com a membres del tribunal.

Motius de conflicte d' interès

a) Relacions personals o familiars: tenir vincle matrimonial o de situació de fet assimilable, parentiu de consanguinitat, fins a un quart grau o segon d'afinitat, amb el doctorand/a i/o amb els seus directors/es de tesi, d'acord amb el que preveu la Llei 40/2015,  de Règim jurídic del sector públic.

b) Producció científica: ser coautor o coautora dels articles inclosos en la tesi, publicats o no.

c) Tenir prejudicis positius o negatius respecte al treball del doctorand/a a causa d'interessos personals o professionals, derivats en particular de relacions passades o actuals amb el doctorand/a.  

d) Tenir prejudicis positius o negatius respecte a l’enfocament de l’estudi del doctorand/a.